Онлайн-тренінг з ґендерно-чутливої журналістики для студентів-журналістів

26 травня 2020 р. на факультеті філології та журналістики ПНПУ імені В. Г. Короленка відбувся тренінг-вебінар «Журналістика без стереотипів.

Особливості роботи з текстами та візуальними образами: ґендерно-чутливі аспекти». Проєкт реалізований завдяки підтримці Інституту розвитку регіональної преси, кампанії проти сексизму «Повага», Національного демократичного інституту, інформаційного порталу «Жінки – це 50% успіху України» та програми UK Aid Департаменту міжнародного розвитку Великої Британії. Організатором заходу виступила кафедра журналістики.

У межах вебінару інтерактивну лекцію прочитала журналістка Центру прав людини Zmina, координаторка Академії з прав людини для викладачів і викладачок журналістів і журналісток Ірина Виртосу. Доповідачка розповіла про візуальні образи в медіа та тиражовані в них ґендерні стереотипи, а також акцентувала увагу на ґендерно-чутливій журналістиці та викликах пандемії внаслідок поширення COVID-19. Окрім теоретичного блоку, пані Ірина запропонувала низку практичних завдань для учасників тренінгу.

У другій частині заходу з короленківцям поспілкувалася українська письменниця Катерина Бабкіна, творчість якої розглядають у педагогічному університеті під час вивчення журналістикознавчих дисциплін. Літераторка поділилася досвідом про те, як можна досягти в журналістських текстах ґендерної нейтральності та зробити матеріали читабельними. Як реалізувати це на практиці, короленківці спробували, виконавши творче завдання.

«Від семінару отримала багато позитивних емоцій. Сподобалось, що виклад був зрозумілим і доступним. Була не тільки теорія, а і практика. Відзначу співпрацю з аудиторією. Чути свою аудиторію виходить не в усіх, а тренеркам вдалося організувати взаємодію. Я провела свій час з користю і тепер буду більш компетентною у галузі ґендерно-чутливої журналістики», – поділилася враженнями студентка ПНПУ імені В. Г. Короленка Анна Хмара.

Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментар