Відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Журналістика. Філологія. Медіаосвіта»

Упродовж 8-9 жовтня 2020 р. у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Журналістика. Філологія. Медіаосвіта». Її співорганізаторами виступили також Полтавський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені М. В. Остроградського, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки й Університет Яна Кохановського (Кельце, Республіка Польща). Науковий захід традиційно збирає восени в Полтаві дослідників медій та філології, проте цьогоріч з огляду на карантинні обмеження він відбувся в онлайн-форматі.

Із вітальними словами до учасників конференції звернулися ректор ПНПУ імені В. Г. Короленка професор Микола Степаненко, очільниця факультету філології та журналістики доцентка Оксана Кирильчук, директорка Департаменту  інформаційної  діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації Вікторія Пилипенко і завідувачка кафедри журналістики професорка Світлана Семенко. Вони побажали науковцям плідної та результативної роботи.

«Сподіваюся, що й у дистанційному режимі ми не заговоримо, а обговоримо нагальні проблеми журналістики, філології та медіаосвіти. Нам потрібна об’єктивна, чесна, справедлива і вимоглива журналістика, котра не женеться за смаженими фактами, натомість віддзеркалює сутність речей у всій її повноті. Сподіваємося, що саме таких фахівців ми й готуємо в університеті. Ми вже набули неабиякого досвіду, встановили контакти з іншими закладами освіти, творчо спілкуємося, публікуємо свої розмисли і щедро ділимося своїми набутками», – наголосив Микола Іванович.

Конференцію приурочили до 10-ліття кафедри журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Науковий захід став певним підсумком виконання на кафедрі журналістики держбюджетної наукової теми «Актуальні проблеми теорії та методології масової комунікації, сучасні медіаосвітні технології», тривалої співпраці з різними освітніми, науковими та академічними установами, а також реалізації медіаосвітньої стратегії кафедри. Так, у 2020–2021 н. р. на кафедрі реалізується грантовий проєкт «Формування інфомедійної грамотності у школярів, які проживають у сільській місцевості та в ОТГ» за сприяння IREX (Ради міжнародних наукових досліджень і обмінів).

У роботі конференції взяли участь науковці із Польщі, Німеччини, Швеції, Іспанії, українські медіадослідники із Запоріжжя, Івано-Франківська, Києва, Луцька, Мелітополя, Миколаєва, Одеси, Ужгорода, Харкова.

На пленарному засіданні з доповідями виступили кандидатка наук із соціальних комунікацій, начальниця навчально-виробничого відділу видавництва «Політехніка» Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Галина Лоза («Апробація засобів масової інформації через дистанційне викладання дисциплін у вищому навчальному закладі, спричинене пандемією коронавірусу (Covid-19) (на прикладі Відкритого міжнародного університету розвитку людини “Україна”, м. Київ»), кандидатка філологічних наук, доцентка, менеджерка з розбудови потенціалу проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» IREX (Рада міжнародних наукових досліджень і обмінів) Олена Тараненко («Інфомедійна грамотність як наскрізна компетентність викладання і навчання: з досвіду проєкту IREX “Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність”»), докторка історичних наук, професорка, завідувачка кафедри історії України ПНПУ імені В. Г. Короленка Людмила Бабенко («Висвітлення подій новітньої історії України в електронних ЗМК як складник комеморативних практик»). Освітянин Василь Кубрак представив аудиторії книгу «Педагогіка заради майбутнього».

Перший день роботи конференції завершився онлайн-екскурсією «Легенди та плітки губернської Полтави», яку провела директорка туристичної агенції «Феєрверк мрій» Анна Шендрик.

Наступного дня науковці працювали в секційному форматі за напрямами: «Теорія та методологія масової комунікації; етичні орієнтири сучасних ЗМК», «Історія української та світової журналістики», «Мовні, жанрові й національно-культурні особливості текстів ЗМК», «Мистецтво в соціальних комунікаціях; сучасні тенденції в PR і рекламі», «Медіаосвіта у вищій і загальноосвітній школі». Матеріали конференції незабаром опублікують у спеціальному випуску наукового журналу «Молодий учений», який включено до міжнародних каталогів наукових видань і наукометричних баз, а учасники заходу отримають сертифікати про участь у ньому.

З програмою науково-практичної конференції можна ознайомитися:

Програма конференції

Коментування на даний момент заборонено, але Ви можете залишити посилання на Ваш сайт.

Коментарі закриті.