Результати регіонального семінару «Медіаосвіта в сучасному освітньому просторі України»

24 квітня 2018 року  професор кафедри журналістики Світлана Семенко для студентів факультету філології та журналістики і учителів-філологів Полтавської області провела семінар «Медіаосвіта в сучасному освітньому просторі України». Основний акцент зустрічі базувався на технологіях і принципах упровадження медіаосвіти в українських загальноосвітніх закладах, зокрема аналізувався досвід шкіл Полтави і Полтавської області.

Медіаосвіта покликана формувати культуру спілкування з медіа, вдосконалювати критичне  мислення та вчити аналізувати медіатексти. Результатом медіаосвіти має стати підвищення рівня  медіаграмотності, яка полягає в сукупності мотивів, знань, умінь і можливостей, що сприяють добиранню, використанню, критичному аналізові, оцінюванню, створюванню та передаванню медіатекстів різних форм, жанрів, а також аналізові складних процесів функціонування медіа в суспільстві.

Світлана Семенко  проаналізувала основні аспекти впровадження Концепції та рівень медіаосвіти в Україні. Практичним досвідом і медіа освітніми технологіями на регіональному та загальнодержавному рівні поділилася Катерина Муліка – координатор всеукраїнського експерименту з упровадження медіаосвіти в навчально-виховний процес загальноосвітніх закладів України, завідувачка центру практичної психології і соціальної роботи ПОІППО.  Доповідачка відзначила, що за кордоном медіаграмотність знаходиться на почесному місці і вже давно закріпилась в освітніх системах шкіл та вищих навчальних закладів.

Ірина, учасник всеукраїнського експерименту з упровадження медіаосвіти в навчально-виховний процес загальноосвітніх закладів України, учитель історії і права Полтавської ЗОШ № 28, заступник директора з навчально-виховної роботи, розповіла про етапи впровадження медіаосвіти у навчальний процес, поділилася досвідом викладання навчального предмету «Основи медіаграмотності». Також Ірина Земелько відзначила креативний підхід до роботи магістрантів-журналістів під час медіаосвітньої практики.

Магістрантка Анастасія Панкратова представила результати медіаосвітньої практики у школах Полтави та Полтавської області. Доповідачка проаналізувала різні типи медіаосвіти в загальноосвітніх закладах Полтавщини. Також магістранти продемонстрували практичні результати своєї роботи: відеоролики, презентації, виховні заходи та інтегровані уроки із учителями-предметниками.

Медіаосвіта в Україні вже незабаром буде виходити на новий рівень і тим самим робити кожного з нас: і дітей, і  батьків — медіаграмотними та уміти працювати із різними типами інформації.

Текст: Людмила Стребко (Ж-31)

Фото: Катерина Долженкова (Ж-51), Анна Хмара (Ж-21)

 

Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментар